blogname

112
westmaasenwaal.nl

De nieuwsgroep
voor Nederland!

Carbidschieten en de regels


Landelijk - Zomaar carbidschieten is niet echt veilig. Gemeenten stellen regels op hierover. Wat mag wel en wat mag niet?

Wanneer mag je carbidschieten?

Op Oudjaarsdag mag je in de meeste gemeenten tussen 10:00 uur 's ochtends en 2:00 uur 's nachts carbidschieten. In enkele plaatsen kan dit aangepast zijn. Raadpleeg daarom altijd de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van jouw gemeente.

Mag je in elke gemeente carbidschieten?

Nee, niet overal is het toegestaan om op oudjaarsdag carbid te schieten. Er zijn gemeenten waarbij de zondagsrust voorkeur krijgt boven het geknal. De meeste gemeenten wijken hierom uit naar zaterdag 30 december om carbid te schieten.

Mag iedereen carbidschieten?

Nee, om carbid te schieten geldt een minimum leeftijd van 18 jaar. Tevens mag je niet onder invloed van alcohol zijn.

Wat mag weggeschoten worden?

Een bal bijvoorbeeld mag weggeschoten worden. Deksels van bijvoorbeeld melkbussen mogen vanwege de gevaarsetting niet weggeschoten worden.


Waar mag je carbidschieten?

Je moet buiten de bebouwde kom staan en minimaal een afstand hebben van 100 meter bij huizen vandaan. In de bebouwde kom knallen mag niet.


Welke maatregelen moet je nog meer nemen?

Je moet zorgen dat het veilig gebeurd. Dit houdt in dat je duidelijk een gebied moet afzetten om te voorkomen dat nietsvermoedende mensen met carbid worden beschoten.

Mag ik alle soorten tanks en bussen gebruiken?

Nee, zo hard en zo veel mogelijk knallen mag ook niet. Er mag hoogstens tien melkbussen met maximale grootte van 40 liter worden gebruikt. Grote kanonnen en giertanks zijn niet toegestaan. Deze kunnen in beslag genomen worden of je kan een fikse boete krijgen.

Om zeker te zijn hoe het zit in jou gemeente raadpleeg dan de APV (Algemene Plaatselijke Verordening)


Lokaal nieuws


Landelijk Nieuws