Schoorsteenbrand in Wamel (update)

11/05

Foto: Rowan van der Sluijs

11/05

Foto: Rowan van der Sluijs

11/05

Foto: Rowan van der Sluijs

11/05

Foto: Rowan van der Sluijs

11/05

Foto: Jerry Gersen

11/05

Foto: Jerry Gersen

11/05

Foto: Jerry Gersen

Wamel – De brandweer is maandagavond om 20:45 gealarmeerd voor een schoorsteenbrand aan de Viaductstraat in Wamel. De brandweer ging ter plaatse met een tankautospuit en de hoogwerker uit Tiel kwam ook ter plaatse.

De brand was opgemerkt door buren die de brandweer en bewoner hebben gealarmeerd. Omdat de kachel binnen dicht zat kon er geen rook de woning in. De brandweer heeft de kap op de schoorsteen verwijderd. Het duurde even voordat de brandweer de schoorsteen kon vegen omdat er nog wat vlammen waren en de schoorsteen te heet was. Hierdoor zou anders de ketting smelten meldt de bevelvoerder van de brandweer. Ook het blussen met water was geen optie omdat dat meer schade zou opleveren.

Na enige tijd kon de brandweer de schoorsteen vegen. Het vegen werd bemoeilijkt omdat het een vierkante schacht was in plaats van een ronde pijp. Na het vegen kon aan de binnenzijde de troep in de kachel opgeruimd worden.

Er hoefde niet geventileerd te worden en er raakte niemand gewond. De bewoner laat weten dat de schoorsteen vorig jaar nog geveegd is.

Update:

Het werd toch nog lastiger dan verwacht. Het blijkt dat er een bocht in de schoorsteen zit van 30 tot 45 graden meldt de bevelvoerder van de brandweer. Hierdoor bleef er wat vastzitten en ontstond er toch een rookontwikkeling toen binnen de kachel open was. De brandweer heeft redelijk wat resten uit de kachel verwijderd. De brandweer is de woning aan het ventileren en stichting Salvage is opgeroepen om de bewoner te begeleiden met de schade. Er komt nog een kleine rookontwikkeling vrij.